~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018.................Σελίδες προβληματισμού -πολιτών της Ανατολικής Αττικής- για κοινωνικές ανατροπές
......ΟΧΙ στα μνημόνια... στηρίζουμε μια Αριστερή λύση... Περιμένουμε και τους δικούς σας προβληματισμούς για την πολιτική κατάσταση
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογγιάνης

Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση...

"η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της ε.ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [ο δρόμος της αριστεράς]

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Ν. Χουντή για μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής: “Η κυβέρνηση δεν εισπράττει ούτε καν αυτά που δικαιούται”

 Ευρωβουλή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Ν. Χουντή για μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής

Τη στιγμή που κατάσχονται περιουσίες των πολιτών για μικρό-χρέη στο δημόσιο, η κυβέρνηση δεν εισπράττει ούτε αυτά που δικαιούται από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής

Τη στιγμή που η κυβέρνηση κυριολεκτικά έχει γονατίσει τους πολίτες, με φόρους, χαράτσια και περικοπές, αποτελεί σκανδαλώδη πρόκληση το γεγονός ότι δεν εισπράττει καν τα 15 εκατομμύρια ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός, που ακόμα και η Κομισιόν,με ιδιαίτερα συντηρητικές εκτιμήσεις, έχει ορίσει ως εύλογο τίμημα.


Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν μετά από έρευνα, το 2011 είχε κρίνει ότι η διαδικασία πώλησης των μεταλλείων ήταν σκανδαλώδης, αφού η πώληση έγινε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα πώλησης μεταλλείων και γης και με φοροαπαλλαγές που συνιστούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση εκ μέρους του κράτους στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Η Κομισιόν υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να ανακτήσει ποσό ύψους 15,34 εκατομμυρίων ευρώ συν τόκους από την Ελληνικός Χρυσός, γιατί αλλιώς θα θεωρούσε την πώληση ως παράνομη κρατική ενίσχυση και θα παρέπεμπε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, ρωτούσε αν έχει μέχρι σήμερα η Ελλάδα ανακτήσει, έστω αυτό το μικρό ποσό της κρατικής ενίσχυσης και τους τόκους που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ελληνικός Χρυσός.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού κ. Almunia αφού ενημέρωσε ότι «στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία διατάσσεται η ανάκτηση παράνομης ενίσχυσης ύψους 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» τόνισε ότι «Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή η προσφυγή δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και οι ελληνικές αρχές όφειλαν να ανακτήσουν την ενίσχυση εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην απόφαση της Επιτροπής» (Μάιος 2011).

Συνεχίζοντας ο Επίτροπος τονίζει ότι «Δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές δεν ανέκτησαν την ενίσχυση… η Επιτροπή κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η δικαστική προσφυγή εκκρεμεί».

Τέλος, ο κ. Almunia, απαντώντας σε υπό-ερώτημα του Ν. Χουντή αν η κυβέρνηση έχει εκδώσει υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση σχετικού νόμου, για την είσπραξη τελών από τα μεταλλεία, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δίνει απολύτως δωρεάν τους μεταλλευτικούς της πόρους, απαντά ότι πρόκειται για χωριστή υπόθεση και ότι «η Επιτροπή δεν γνωρίζει εάν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, και ποιο θα ήταν το επίπεδο των τελών που αυτός θα καθόριζε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και απάντησης:

Ερώτηση Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: Ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης για την πώληση των μεταλλείων της Χαλκιδικής

Στις 23.2.2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση 2011/452/ΕΕ με την οποία αποφαίνεται ότι η πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας (Σκουριές, Στρατώνι και Ολυμπιάδα) από την Ελλάδα στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» που πραγματοποιήθηκε το 2003 συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση καθώς α) τα μεταλλεία πωλήθηκαν σε τιμή κάτω της αγοραίας αξίας, χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και χωρίς καμία προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και β) γιατί με τον νόμο 3220/2004 που κύρωσε την πώληση, η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» απαλλάχθηκε από την καταβολή οιουδήποτε φόρου.

Με την παραπάνω απόφαση και με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε την κρατική ενίσχυση στο ύψος των 15,34 εκατομμυρίων ευρώ και ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει το ποσό συν τόκους εντός 4 μηνών.

Με δεδομένο ότι στις 25.5.2012 η Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C- 263/12) γιατί δεν είχε ακόμα ανακτήσει την παράνομη κρατική ενίσχυση και τους τόκους,

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Έχει μέχρι σήμερα ανακτήσει, έστω αυτό το ποσό της κρατικής ενίσχυσης και τους τόκους η Ελλάδα;
2.Με τον νόμο 4042/2012 προβλέφθηκε από την ελληνική νομοθεσία η επιβολή τελών στα μεταλλεία από 1.1.2013. Για την εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση. Γνωρίζει η Επιτροπή αν η υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί και τι ύψος τελών προβλέπει; Τα τέλη αυτά θα επιβληθούν και στις υπάρχουσες πριν την 1.1.2013 συμβάσεις;

Aπάντηση του κ. Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής (27.6.2013)
Στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία διατάσσεται η ανάκτηση παράνομης ενίσχυσης ύψους 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με τη μορφή:
- της διαφοράς μεταξύ της αγοραίας αξίας των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων Κασσάνδρας και της τιμής στην οποία αυτά αγοράστηκαν από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»·
- των φόρων που θα έπρεπε να είχε καταβάλει η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» για την αγορά των στοιχείων ενεργητικού (δηλ. μεταλλείων και γης), αλλά δεν έχει καταβάλει.
Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ([1]), αλλά αυτή η προσφυγή δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και οι ελληνικές αρχές όφειλαν να ανακτήσουν την ενίσχυση εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην απόφαση της Επιτροπής.
Δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές δεν ανέκτησαν την ενίσχυση, στις 25 Μαΐου 2012 ([2]), η Επιτροπή κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση προς την απόφαση της Επιτροπής. Αυτή η δικαστική προσφυγή εκκρεμεί.
Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αναφέρει εάν η ενίσχυση έχει ανακτηθεί.
Όσον αφορά τον εθνικό νόμο 4042/2012, η Επιτροπή δεν γνωρίζει εάν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, και ποιο θα ήταν το επίπεδο των τελών που αυτός θα καθόριζε. Το ζήτημα της επιβολής τελών στα μεταλλεία από την ελληνική νομοθεσία και η εφαρμογή της στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» είναι χωριστό από την ανάκτηση της ενίσχυσης η οποία συνδέεται με την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», και την οποία η Επιτροπή προσπαθεί τώρα να επιβάλει».

Το Γραφείο Τύπου 
 10/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου