«Εχουν περάσει 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά τα όσα συμβολίζει όπως και ο αγώνας του για την ειρήνη είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ», ήταν το μήνυμα που πέρασε στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης».
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εντόπισε αρκετές ομοιότητες της σημερινής κατάστασης με εκείνη του 1963. Χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ιδεολογικό συγγενή με τους παρακρατικούς μηχανισμούς της δεκαετίας του 1960, επισήμανε ότι ξανά σήμερα καταπατώνται συνταγματικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, παρομοίασε τον «πόλεμο» που δέχεται το κόμμα του από μερίδα των ΜΜΕ με την ψυχροπολεμική προπαγάνδα κατά της ΕΔΑ και δεσμεύθηκε για τη θέσπιση συνταγματικού άρθρου που θα απαγορεύει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην ελληνική επικράτεια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τιμητικές οι κατηγορίες
Ακόμη, δεν άφησε ασχολίαστη την επίθεση του Γιάννη Πρετεντέρη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον της από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο μόνο τιμητικές μπορεί να είναι, πεισμώνοντας τα στελέχη της Αριστεράς ακόμα περισσότερο.Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης, χαρακτήρισε το βιβλίο άρτιο ιστορικά και τόνισε ότι το επίσημο ελληνικό κράτος πρέπει να απολογηθεί για εγκλήματα που έχει διαπράξει εις βάρος των πολιτών του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκτελέσεις αγωνιστών της Αριστεράς.
«Σε αυτό το έργο υπάρχουν σπουδαία στοιχεία για την προσωπικότητα του Λαμπράκη. Η απώλειά του ήταν τεράστια. “Μάρτυρας” δεν υπήρξε μόνο ο ίδιος αλλά ολόκληρη η Aριστερά. Ο Λαμπράκης είχε τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας. Τα ελληνικά ΜΜΕ σήμερα δεν δίνουν βήμα στην κοινωνία», είπε ο Αριστείδης Μανωλάκος, ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και μέλος του Δ.Σ της Ανεξάρτητα ΜΜΕ Α.Ε., και συνέχισε: «Ο Λαμπράκης άφησε σπουδαία κληρονομιά στον πολιτισμό και στο φοιτητικό κίνημα. Η συγκρότηση της Νεολαίας Λαμπράκη ανέδειξε μια νέα μετεμφυλιακή γενιά ενεργών πολιτών και ενθάρρυνε την πολιτική δράση. Το φιλειρηνικό κίνημα που προερχόταν από την Αριστερά είχε χαρακτηριστεί φιλοσοβιετικό αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τον διπολικό κόσμο της εποχής».
Τέλος, ο Πάνος Τριγάζης υπέδειξε την κούρσα των εξοπλισμών με την Τουρκία ως υπεύθυνη για μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους, χαρακτηρίζοντας το φιλειρηνικό κίνημα ως σημαντικό πόλο αντίστασης στη βία και τον νεοναζισμό. Χρέη συντονίστριας εκτελούσε η γιατρός-συγγραφέας Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.
____________________________
Του Μ.-Α. Κωνσταντόπουλου
09/04/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου